Ознаке


Жири за поезију двадесет четвртих “Шумадијских метафора“ одржао је завршну седницу у Младеновцу 1. јуна 2011. године.

Када је о квалитету радова реч он није подбацио. Иако је учествовало нешто мање песника – укупно сто шездесет троје – него раније године, то се на њега није одразило. Песници почетници, аматери у најгорем смислу те речи, неуспешни вежбачи пера наставили су да у широком луку заобилазе наш Фестивал. Прави, афирмисани песници (многи међу њима имају објављен поприличан број песничких збирки, а неки су – богме – и значајним наградама овенчани)  прихватају наш Фестивал као свој. Наставља се са одавно започетим трендом дебеоградизације: песници долазе из најразличитијих крајева наше земље, а оних који своје радове шаљу из појединих градова понекад је више од оних који су то исто из наше престонице учинили. Поред песника из дијаспоре (овај пут: Шведске, Немачке, Пољске, Француске), ту су и песници из Републике Српске и Црне Горе.

Ако је – а јесте – доказ да се неки Фестивал укоренио у средини у којој је поникао то што уз њега стасавају и „домаће“ снаге, песници који живе у граду у којем се одржава, жири мора да изрази своју несумњиву радост што је, после Томислава Марковића који је у нашем граду провео четири године свога гимна- зијског школовања, Младеновац по први пут за ове двадесет четири године добио Младеновчанина – Огњена Петровића, као првонаграђеног песника који је у њему и рођен и у њему живи. Није се журило; дочекало се. Међу првих двадест песника је и двоје Малденовчана: млада и изузетно талентована Ана Митрашиновић и Силвана Јанковић, која је уз наш Фестивал одрастала и на њему почела своју песничку афирмацију да стиче. У ширем избору је и Снежана Вуловић. Дода ли се томе да се међу само троје одабраних приповедача на овогодишњем конкурсу за кратку причу обрео и наш суграђанин Никола Ч. Вујчић, чија је прича „Ђука и Јована“ предложена за објављивање и штампана у Зборнику, сасвим је јасно да је наш град још једном положио, један од најтежих – књижевни испит.

Тематика је и даље (тешко да ће се то икада променити) максимално широка и неспутана: и родољубље, и неизбежно Косово, и (наравно, она највише) љубав, и мисаоно промишљање живота, пролазности и смрти, и отуђење / роботизација, и приро- да и њене лепоте, и путовања, и само песничко стварање, и друге уметности, и јунаци из литературе и много тога још.

Слободан стих овај пут има благу предност над римованим. Неколико песама испевано је у дијалекту (на жалост, ниједна није уврштена у наш Зборник; то што се нешто разликује од уобичајеног није довољан разлог да му се предност да). Ту је и неколико песама које на поему „миришу“. И понеки сонет.

После анализе приспелих радова, ценећи вредност не само појединих песама него и прилога у целини, жири је једногласно одлучио да се прва награда додели песми „Непотребне компликације“ Огњена Петровића из Младеновца. Ова цитатна песма упушта се у асоцијацијама препун и налик на прави двобој литерарног и филмског поетски двобој у којем уметност побеђује.

Друга награда додељује се, модерној такође, једнако особеној, асоцијативној, цитатној, хуморној без сваке сумње, метафоричкој и метафизичкој подједнако, песми „Номади“ Весне Кораћ из Новог Сада.

Трећу награду жири је доделио модерном, опкорачењима динамизираном, сонету „Из профила“ у којем њен аутор, Обрен Ристић из Књажевца, успоставља дијалог са једним од најзначајнијих песника српског двадесетог века, и уопште, Бранком Миљковићем.

Жири је такође одлучио да се двоје учесника конкурса, Тања Милутиновић из Београда за песму „Мајстор и Маргарита“ и Снежана Радојевић из Куле за песму „Quo vadis“, похвале за квалитет својих песама. Жири је такође одабрао и један број аутора и песама који заслужују да буду похваљени, као и песнике и песме за зборник “Шумадијске метафоре 2011“.

 

У Младеновцу,                                  Чланови жирија:

1. 6. 2011.                                           1. Радомир Андрић, председник

2. Братислав Милановић, члан

3. Душан Стојковић, члан

Видети више:

https://sites.google.com/site/zavetineagregat/home

https://sites.google.com/site/zavetineagregat/hot-news-1/proglasenidobitnicinaknkonkursusumadijskihmetafora