Ознаке
Делимичан списак особа убијених од стране комуниста у Крагујевцу и околини (цивили, особе убијене без суда или без правно ваљане пресуде)

(Према подацима протојереја Драгослава Бранковића – „Глас јавности“, 29. октобар 1999. године – комунисти су ликвидирали 13 свештеника Шумадијске епархије. У списку нема Радић Михаила, пароха из с. Велико Крчмаре, убијеног у Босни после свирепог мучења, када су њега и још једног свештеника комунисти живе потковали. Радић ће бити наведен касније, са другим жртвама села Велико Крчмаре.)

1. Богољуб Николић 
из с. Добрача, грбички поп. Комунисти су га возили камионом по селима, гађали су га камењем. Стрељан је у Капислани под лажном оптужбом. По изјави његове ћерке Марије, поштедели би му живот да је пристао уз комунистичку власт. Био је Дражин цивилни командант Крагујевца.
2. Марко Живадиновић, свештеник из села Драгоцвети. Мучен је и убијен лопатама.
3. Бошко Савић, парох из села Конатице. Убијен у Умци. партизани су му ишчупали језик, тело су му бацили у Саву;
4. Станко Лазаревић, свештеник и парох у селу Сисковац. Мучен, бачен на пругу.
5. Игуман Софроније, старешина манастира Јошаница. Убијен је у ноћи између 26. и 27. септембра 1942, на месту Црначка коса.
6. Лазар Јевремовић, богослов, убијен исте ноћи када и игуман Софроније.
7. Милентије Пешић, јеромонах и сабрат манастира Каленић. Убијен крајем 1945, код места Каменар. Партизан, родом из села Сибнице, после тога је полудео.
8. Сергеј Михајловић, јеромонах и сабрат манастира Каленић. Тело му је пронађено у оближњем потоку, са видљивим траговима мучења.
9. Милан Сретеновић, најмлађи крагујевачки свештеник. По освајању града, комунисти су га ухапсили и мучили. Тело му је пронађено у клозету.
10. Свештеник Михаило Радић, отац председника крагујевачке градске владе Боривоја Радића. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика.
11. Бошко Живадиновић, свештеник-вероучитељ из Крагујевца. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика.
12. Светолик Швабић, архијерејски намесник из Аранђеловца. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика.
13. Буда Соколовић, свештеник, избеглица из Босне. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика.

(Према изјавама Петра Симовића, сина председника општине, Миодрага Лукића, фризера, брата Александра Лукића, Драгутина Марковића, унука Драгутина Марковића и Гроздане Миловановић, комунисти су у Крагујевцу ликвидирали следеће особе:) 
14. Драгомир Симовић, председник општине Крагујевац до 21. октобра 1941, када је поднеоо оставку. Био је угледни трговац, имао је радњу преко пута „Пека“ у Главној улици.
15. Рудолф Швебл, стари Крагујевчанин немачког порекла, потпредседник општине Крагујевац.
16. Предраг Митровић, срески начелник.
17. Душан Поповић, срески начелник.
18. Лазар Ћурчић, директор Гимназије.
19. Светислав Максимовић, књижевник, професор учитељске школе, родом из села Лужнице. Ухапшен 19. и убијен 22. маја у затвору у Крагујевцу, иза зграде суда, под оптужбом да је био идеолошки вођа „Белих орлова“, српске антикомунистичке омладине. ….

видети више: http://www.pogledi.rs/kragujevac/z1.php

Advertisements