Ознаке


(Извор: Политика: У Хагу је свако невин док се не докаже да је Србин)

….

Као још млађи, користите језик младих. Да ли се том језику ругате или га подржавате?

Језик никако не би смео да нам побегне. Песников посао је да живот и језик прихвати онакав какав јесте, а не да описује „пределе с оне стране ока”. Док год има звука биће и музике, а звуци сведоче и лако се преобликују у слова и речи. С друге стране, положај српског језика је промењен. У Црној Гори су све што је окупатор некад наметао силом, на срамоту, данашњи сналажљиви Црногорци увели добровољно. Није чудо што се тамо чуо и најновији поздрав: „Ђе си, људски максимуме”?

Наш свет, кажете, добиће свог песника – Ворхола поезије. Хоће ли у том новом свету бити уметности и поезије?

У време кад књиге служе само зато да се саботирају, ова би хтела да буде и својеврсна провокација. Имао сам довољно симпатија за свој случај да сам могао да нешто старо рециклирам или препричам неку своју давно написану књигу. Одлучио сам се да покушам са нечим новим, мада у малом свету, где си једном прихваћен, нема разлога да се излажеш ризицима и своје читаоце окрећеш наглавачке. У том смислу дугујем извињење књижевним критичарима и теоретичарима. Да би се нека књига разумела потребне су хиљаде да је прочитају, доживе и протумаче, на свој начин, да бисмо дошли до једног неподељеног мишљења. То је одлучило судбину свих великих дела. Кад неку књигу читају милиони, и кад из њихових глава испаравају драгоцене емоције, можемо замислити и каква се и колика енергија ствара у васиони. То је један од разлога борбе која се у наше време води против праве уметности и њеног значаја уз истовремено пропагирање нечитања или читања назовидела.

Стихови: „Преправићу памет/ Избегавати да било шта кажем/ Поготово разумљиво” – могли би да буду мото књиге?

„Кад будем још млађи” књига је затворена само за оне оне који, заузети важнијим пословима, никад нису отворили ниједну књигу, па, вала, не морају ни ову.

Шаљете још јену важну поруку: „Неће ми требати кичма/ само би сметала/ при доношењу одлука”? Можда би бескичмењаке требало увести у Устав?

Ситуација са кичмом никад није била безнадежнија. Кичма још једино служи да привремено придржи доњи трап, а са горњим је одавно раздвојена и посвађана. Уосталом, ко нас уопште нешто пита и какве одлуке ми доносимо? Једино можемо да слободно одлучујемо да ли да жваћемо течну храну.

Нови верници се крсте када улазе у теретану, избеглицама се уводи дијета, сви смо једни другима странци… Да ли је то будућност свих нас, када будемо још млађи?

Већ наредна генерација неће моћи да каже да тога никад није било. Крштење на улазу у теретану ће ускоро постати народни обичај и традиција. Све почиње већ у породилишту са бебама с побрканим етикетама и замењеним родитељима….

видети више: http://www.politika.rs/rubrike/Politika/U-Hagu-je-svako-nevin-dok-se-ne-dokaze-da-je-Srbin.sr.html

____________________________________

РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: МАТИЈА БЕЋКОВИЋ, песник
У Хагу је свако невин док се не докаже да је Србин

Генерали нису криви што нису осуђени, ни што је Хашки суд одлучио да смртну казну изрекне самом себи. У том смислу њихову пресуду можемо само поздравити

Матија Бећковић (Фото: Танјуг)Енглески, српски, кинески

У чему је енглески бољи од српског, а латиница од ћирилице?

Можда ће ускоро бити превазиђена и латиница и енглески. Колико знам, свако ко жели добро својој деци и мисли на њихову будућност, давно их је уписао на кинески.

Зоран Радисављевић
објављено: 25/11/2012
_______________________________

Последњи коментари

Budući predsednik . | 26/11/2012 11:43

Ovako jasno viđenje stvari i realnosti svojstveno je samo Anđelima i velikim svecima. Ako nam je na nešto ovaj jad i nepravda pomogla onda je to da imamo ovakve mudrace. Ti stihovi mi se najviše i sviđaju, Nepravdu smo sami zaslužili ali smo iz nje izašli imuni na sve. A zaslužili smo je prkosom sili a za to je sposoban samo slobodan i samosvestan um.Žrtva je kažu ovek bliža bogu od nasilnika i običnog čoveka. Takođe se spominje Tesla i opšti duh koji je on naučno otkrijo i dokazao čime se vidi spoj pesnika sa našim zemljakom. A kažu da je Tesla upravo tim dokazom tvorac nove moderne religije. Pesnik se protivijo mobilnom i raznim gadžetima te vrste a upravo je Tesla prvi otkrio daljinsko upravljanje i komuniciranje i brži prenos informacija ali i ideja što je dokaz nove stvarnosti i načina mišljenja ali i početak nove religije.Mi smo već sada vernici te religije a da nismo svesni toga služeći se tim apstraktnim spravama.Više vremena provedemo pred kompijuterom nego sa rođenom decom.

zoxi zoxi | 26/11/2012 11:48

Beckovicu to je ta „slobodarska“ evropa u koju ste se kleli,i zbog koje ste odustali od Memoranduma 80-tih godina,i koju podrzava SANU,sa svim svojim predsednikom koji se ne mesa u svoj posao!Sramota!Ne iznenadjuje mene ni trunku jednu ta degradirana evropa,nego je „domace zlo“ gore od svakog stranog zla!Sta je jos potrebno da uradi ta degradirana evropa da bi ste vi i veliki broj pripadnika naseg naroda shvatili KO je evropa?Zar vam iskustvo predaka nije dovoljno?Meni jeste!A i moje licno iskustvo uz iskustvo predaka mi daje kompletnu sliku evrope!