Ознаке


Фрагмент из "Кубанске бележнице" (2013, јун)

Фрагмент из „Кубанске бележнице“ (2013, јун)

Несаницу је послао анђео и она је мерило. То су лестве којима си се успео, вазнео – само бескрајним несаницама и још бескрајнијим нестрпљењем…

Све сам изгубио и све ће ми бити враћено хиљадоструко.

            Старост је дошла, и сећања су дошла.

            Кревет је пун сабласти и опсена.

Не успомене, не снатрења, не опсене  плоти.

Не речи – неречено је речитије!

Неизмерно ћутање жутог ивањског цвећа на падини брега и мој поглед спојени су дивљењем и несаницом, као сунчева срма и капи воде у трави… (…) (1)

Зашто гробове многих песника и философа, политичара и препородитеља, никаква сила неће моћи да спасе од запишавања лутајућих паса? (2)

Драинац разоткрива нитковлук демократа – писаца опорим речима:    „Демократију наших писаца никако нисам могао разумети: они, који тако гласно трубљаху о једнакости, слободи и братству, у приватном животу, на делу, беху сви од реда аристократе…“ (3)

Драинац говори из дубоког стида пред чињеницом скривања истине и бујања корова лажи и удворица. Из живота и његових гнусоба.

   „његове гнусобе, флоскуле, подлости и издајства стиде се да открију, да не би тиме своје лешине у гробу учинили гладнијим него што су. Они су сви непорочни, правични, чедни, дарежљиви, издашни према сиротињи и спремни за разумевање и живот да жртвују. Нико се од њих не би усудио да  анализира наслаге траума у подсвесном свету, да са болних места скида кору и да приказује своје монструозности, гађења на свет и околину, опаке деструкције које спавају у њиховим телима поред толиких нежељених бацила…“

Овај Драинчев текст је држан далеко од јавности деценијама, због његове важности и далековидости. Овај трагични песник и интелектуалац, није био следбеник, ничији, до својих најдубљих уметничких нагона; он је  волео „више илузорне далековидости, које постају слатка храна за човеков дух, него тренутне и пролазне стварности, које вулгарни односи међу људима и промене сахрањују без жаљења и са цинизмом“; био јеантиципатор!

Антиципирао је оно што је надолазило и што ће доћи.

Насликао је праву климу свога времена. (4)

Драинац је видео далеко – до Сахалина, и иза Сахалина! (5)

_________ Из једне књиге која одавно чека свог издавача…

 

Advertisements