Ознаке


BANJALUKA – Romani „Obala“ Živojina Ivkovića, „Crno pile koje beži“ Ivana Zlatkovića i „Povratak Ž-a“ Petra Pješivca iz Srbije ušli su u najuži izbor za nagradu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske „Zlatna sova“ u iznosu od 15.000 KM i 1.000 štampanih primjeraka, rekao je predsjednik Žirija za dodjelu ove nagrade Mladen Šukalo (na fotografiji).
On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ovi romani izdvojeni kao najzapaženiji među 12 izabranih, od 100 razmatranih rukopisa iz 7 zemalja.
Prema njegovim riječima, pobjednik konkursa „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman biće poznat 4. septembra.
Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, rekao je da će se praksa objavljivanja konkursa za nagradu „Zlatna sova“ nastaviti, s obzirom da su autori pokazali veliko interesovanje.
„Ovo je početak velike promocije književnog i duhovnog stvaralaštva, a bilo bi dobro konkurs proširiti i na ostale žanrove“, istakao je Ristović.
Najbolja tri izabrana romana u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske naći će se 17. septembra na Sajmu knjiga u Banjaluci, te na Sajmu knjiga u Beogradu.
Na konkurs je pristigao 121 rukopis, ali su tri isključena u startu, dok je pregledano 118 rukopisa, nakon čega je za 18 utvrđeno da nisu ispunili uslove, te je razmatrano 100 rukopisa.
Pristiglo je 47 rukopisa iz Republike Srpske, jedan iz Federacije BiH, 57 iz Srbije i ostali iz Austrije, Makedonije, Grčke i Crne Gore.
Videti više: Romani iz Srbije u najužem izboru za Zlatnu sovu : http://www.nezavisne.com/umjetnost-zabava/knjizevnost/Romani-iz-Srbije-u-najuzem-izboru-za-Zlatnu-sovu-205195.html

_____

12 рукописа у ужем избору за најбољи роман
Побједник конкурса „Златна сова“ за најбољи необјављени роман биће познат 4. септембра, најавио је данас директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић. Он каже да ће 15. августа бити позната три првопласирана романа под шифром, без објављивања имена аутора. Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да ће се најбоља три изабрана романа у издању Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске наћи 17. септембра на Сајму књига у Бањалуци, а одмах затим и на Сајму књига у Београду. Предсједник Жирија Младен Шукало рекао је да су три рукописа искључена у старту, док је прегледано 118 рукописа, након чега је за 18 утврђено да нису испунили услове. У шири избор, према ријечима Шукала, са листе од 100 рукописа, уврштено је 12 романа. „Међу рукописима који су испуњавали услове уочена је и тематска и поетска шароликост“, рекао је Шукало. Према ријечима члана Жирија Миљенка Шиндића, има рукописа који су сасвим у нормативи савремене литературе и са модерним техникама приповиједања. Члан Жирија Дејан Ђуричковић рекао да је роман најчитајина кљижевна форма и да овај конкурс има велику важност у њеном стимулисању.

У шири избор, са листе од 100 рукописа, уврштени су сљедећи романи:

Дођоши – ШИФРА: 11 БИВШИ САРАЈЛИЈА 11
Богумил – ШИФРА: RAMONDA
Брод Који Није Пловна Лађа – ШИФРА: САЊАО САМ ФИЛИПИНЕ
Свечана пропаст вјечности – ШИФРА: СТИЛОСФЕРА
Самац – ШИФРА: ГРМЕЧКИ АНЂЕО
Грех – ШИФРА: ХАМАРТИЈА
Збуњеност или Бајка о ничем посебном – ШИФРА: АНГЕЛ 79
Дан без ноћи и ноћ без дана – ШИФРА: НА ПОМЕЖДЕЊУ
Обала – ШИФРА: ИСИДОРА
Црно пиле које бежи – ШИФРА: ХАРМС
Повратак Ж-а (антиутопија) – ШИФРА: КОНКУРС
Српски триптих – ШИФРА: 3=1
Редослијед је сачињен према датуму приспјећа рукописа на конкурс.
Извор: 12 рукописа у најужем избору: http://www.zunsrs.com/index.php?option=com_content&view=article&id=643:123&catid=94&Itemid=605