Ознаке


Britanski BBC je prikazao snimak posledica eksplozije nečega što ličina napalm bombu na igralištu jedne škole na severu Sirije, u kojoj je navodno poginulo desetoro dece, a mnogi su zadobili teške opekotine.Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio da bi vojni napad na Siriju mogao da bude pokrenut do srede. Britanski parlament protiv vojne akcije.

12:22 – VESTERVELE: NEMAČKA NEĆE UČESTVOVATI U UDARU NA SIRIJU

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele odbacio je danas mogućnost da Nemačka učestvuje u eventualnom vojnom udaru na Siriju.

Vestervele je za list „Noje osnabriker cajtung“ rekao da vojna akcija nije od Nemačke ni zatražena, niti je ta zemlja razmatra.

„Zalažemo se da Savet bezbednosti UN iznađe zajedničku poziciju i da inspektori UN okončaju rad što pre“, kazao je Vestervele.

Nemački ministar je ovu izjavu dao za sutrašnje izdanje ovog lista, koji je njen deo objavio danas, prenela je agencija Frans pres.

11:46 – OLAND: UDAR NA SIRIJU MOGUĆ DO SREDE

Francuski predsednik Fransoa Oland je danas izjavio da bi vojni napad na Siriju mogao da bude pokrenut do srede, 4. septembra, i da iznenađujuća odluka britanskog parlamenta da odbaci vladin predlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada neće uticati na stav vlade u Parizu po tom pitanju.

Oland je u intervjuu dnevnom listu „Mond“ rekao da Francuska želi da protiv režima u Damasku bude primenjena „oštra i proporcionalna“ mera kao odgovor na napad koji je izazvao „nepopravljivu štetu“ sirijskom narodu, prenela je agencija AFP.

Na pitanje da li bi Francuska mogla da započne napad bez Britanije, Oland je odgovorio: „Da. Svaka zemlja ima pravo da učestvuje ili ne učestvuje u nekoj akciji. To jednako vredi za Francusku kao i za Britaniju.“

U francuskom parlamentu bi u sredu, 4. septembra, trebalo da bude održano vanredno zasedanje na temu Sirije, ali Oland ne mora da dobije odobrenje parlamenta da bi intervenisao u Siriji i to bi mogao da sprovede i pre zakazane vanredne sednice u parlamentu, navodi Rojters.

09:33 – BBC: BAČENA NAPALM BOMBA NA ŠKOLU U SIRIJI

Britanski BBC je u emisiji „Panorama“ prikazao snimak posledica eksplozije nečega što liči nanapalm bombu na igralištu jedne škole na severu Sirije, u kojoj je navodno poginulo desetoro dece, a mnogi su zadobili teške opekotine.

 

Svedoci su novinarima „Panorame“ izjavili da je jedan borbeni avion više puta proleteo iznad njihovih glava, kao da traži metu, a zatim je ispustio bombu.

U napadu je život izgubilo više od deset učenika, a značajan broj dece je teško povređen, izvestio je BBC, a preneo list „Gardijan“.

Na snimku se vide odrasli i deca, sa kojih visi spaljena odeća, kako im pomaže medicinsko osoblje na podu jedne priručne bolnice. Mnogi od njih imaju opekotine na više od 50 odsto tela, navodi se u reportaži.

Veliki broj žrtava, pored teških opekotina, nekontrolisano se treslo, a bili su prekriveni nekom belom supstancom, a povrede ukazuju da je bomba sadržavala nešto poput napalma ili pirotehničke smese, navodi BBC.

 

Oland: Udar na Siriju moguć do srede, Nemačka ne učestvuje | Svet | Novosti.rs.