Ознаке


Policija uhapsila biveg direktora Rudarskog basena „Kolubare“ Nebojšu Ćerana. Uhapšen i Radoslav Savatijević Kene, javlja B92.

Uhapšen je i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Mekić, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Željko Vuković, pravnik u službi Zoran Živković. Kako nezvanično saznajemo, oni se sumnjiče za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

Ćeran inače obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, od kraja septembra 2012. Pre te funkcije Ćeran je bio na čelu „Kolubare“, u periodu u kom je to preduzeće oštećeno za više miliona evra. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je početkom 2013. kazala da se istražni organi bave „Kolubarom“ jer su u „Kolubari“ isplaćivane zarade nepostojećim ljudima, precizirajući da je na taj način isplaćeno između 1.000 i 1.500 zarada.

„Kolubara je bilo preduzeće ogrezlo u kriminalu i korupciji“, kazala je ministarka energetike i istakla da je oprema za to preduzeće nabavljana po cenama „tri, četiri i šest puta većim od normalnih“. Dodala je su gubici „Kolubare“ bili 11 miliijardi dinara, a da su samo u 2012. godini, do formiranja nove vlade, uvećani za još 3,6 milijardi.

Reagujući na ovakve tvrdnje, tadašnji direktor „Kolubare“ Nebojša Ćeran, koji je inače funkcioner Demokratske stranke, poslao je saopštenje medijima u kom je naveo da je za tri godine, koliko je bio direktor RB „Kolubara“, sprečio pljačku u vrednosti od sto miliona evra, koliko bi iznosio najam mašina od privatnika na način kako je to rađeno u godinama pre njegovog dolaska.

 

Uhapšeni Ćeran i Kene zbog „Kolubare“ | Hronika | Novosti.rs.