Ознаке


OD nedelje do 27. oktobra trajaće praznik za čitaoce: na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se održava pod sloganom „Prostori slobode“, predstaviće se 490 direktnih izlagača od kojih 48 iz inostranstva. U nedelju u 18.00 časova u Hali 1, u ime počasnog gosta, Poljske, posetioce će pozdraviti istaknuta književnica iz ove zemlje Olga Tokarčuk, a sajam će otvoriti Ljubivoje Ršumović.

Prvi put će na ovoj velikoj smotri pisane reči biti otvoren Dečiji paviljon (Hala 2b) i takođe premijerno svoj štand i prateće programe imaće beogradski književni časopisi. Pored Poljske na sajmu učestvuju izdavači iz Francuske, BiH, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemački i Indije. Na zajedničkom prostoru „Eunika“ predstaviće se pet instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije u Beogradu.

U izuzetno bogatom i raznovrsnom programu Sajma biće održani forumi i razgovori na niz tema kao što su: savremena cenzura i sloboda pisaca, humor u književnom tekstu, protesti građana i intelektualaca, medijski prostor za knjige, kako književnost za decu učiniti vidljivijom…

„UČILA“ I „ZVONCE“SAJAMSKE hale biće otvorene od 10.00 do 21.00, a cene ulaznica ostale su nepromenjene: pojedinačna – 250, za grupne posete – 150, a za porodične – 600 dinara. Na Beogradskom sajmu uporedo će biti održane još dve manifestacije – 64. Međunarodni sajam opreme i sredstava za nastavu „Učila“ i 6. Sajam obrazovanja „Zvonce“.

IZLAGAČI

U Hali 1 nalaziće se domaći izdavači, i to isključivo sa sopstvenim knjigama. Inostrani izdavači, nacionalne prezentacije, izdavači koji se bave školskom, stručnom i obrazovnom literaturom nalaziće se u Hali 2a.

Domaći i strani izdavači, državne institucije i distributeri, kao i izdavači koji se bave religijom i teologijom svoja dela izložiće u parteru Hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige. Sale za prezentacije i izložbe nalaze se u Hali 1a, dok će novoustanovljeni Dečji paviljon biti u Hali 2b.

GOSTI

UZ Olgu Tokarčuk gosti sajma biće poljski pisci i stručnjaci za knjigu Kšištof Varga, Pjotr Pažinski, Šćepan Tvardoh, Januš Dževuski, Pavle Potoričin, Lukaš Golenbiovski, Elžbjeta Kalinovska, Agnješka Rošinjska, Pjotr Dobrolenski, Joana Hetman i Darija Dobrolencka. Posetiocima će se predstaviti i Gi Helminger (Luksemburg), Dušan Šinko (Švajcarska), Kristijan Karlson Sted (Novi Zeland), Džon Ralnston Sol i Ivančica Đerić (Kanada), Donato Karizi (Italija), Tarik Ali i Kostas Duzinas (Velika Britanija) Mauricio Lazarato (Francuska), Laslo Krasnahorkai (Mađarska), Klaudiu Komartin (Rumunija), Miljenko Jergović, Vojo Šindolić, Srećko Horvat, Igor Štiks i Viktor Ivančić (Hrvatska), Nenad Veličković i Sabahudin Hadžilović (BiH), Stanka Hrastelj, Aldo Miloknić i Aleš Erjavc (Slovenija), Ljiljana Dirjan i Ermis Lafazanovski (Makedonija) i Balša Brković (Crna Gora).

U nedelju počinje 58. Međunarodni beogradski sajam knjiga | Kultura | Novosti.rs.

Advertisements