Ознаке


Истина је да је Српски народ крвљу свога рођеног срца писао славне странице своје историје. Славне и онда када се уздизао, славне и онда када је падао.

Истина је да је Српски народ своју земљу посејао сопственим главама и да је на брду сопствених костију сазидао своју кућу, своју државу.

Истина је да је Српски народ ишао увек само једним путем, путем части и поштења, путем чојства и јунаштва.

Истина је да је Српски народ био увек свестан своје историје, свог светог Православља; да је био вредан, раден и миран; да туђе није хтео али и да своје није дао.

Истина је да је Србин увек био домаћин у својој кући, најгостољубивији од свих народа на свету, да је био веран своме пријатељу и да је за њега био у стању и зивот да положи.

Истина је да је Србин волео и воли своју Земљу, свога краља и своју свету веру и да је устајао да животом својим брани ове своје најдрагоценије светиње.

Истина је да је овај народ од мали бројем али велики духом.

Истина је да је бистар и проницљив и да му у том погледу мало премца има.

Истина је да је један од најдржавотворенијих народа, и ако је мали, и ако је стењући под турском канџијом нешто заостао од осталих европских народа у погледу модерног, али да је његова садашња сировост и јемац за његову виталност потврда да је процес дегенерације – која полако дави Европу – још прилично далеко од овог младог народа.

Истина је да је овај народ пао као жртва за целу Европу бранећи од турске најезде континенталну цивилизацију, да је он био тај гранични зид о који се разбио огромни османлијски вал. Такав вал је истина преплавио овај мали народ али је Европа била поштеђена.

Истина је и то горка да је Европа ово заборавила.

Истина је да се на улазу у аустријски Фелден може виђети табла са натписом:

„ДОВДЕ СУ СТИГЛИ ТУРЦИ, А ОНДА СУ ИХ ОВДЕ ЗАУСТАВИЛИ СРБИ“.

Истина је да је овај народ, захваљујући само својим духовним вредностима, издржао пет стотина година под турцима. да није изгубио себе, да није претопљен био, да је у ситуацији у којој су се многи народи изгубили и исчезли стекао још већу снагу, да је том новом снагом срушио мрски јарам, и да је овај народ сагледао Сунце слободе, испевши се на сопствену Голготу сам самцат.

Истина је да је због свих ових особина Српски народ имао мало пријатеља.

Истина је да гори бољег мрзи; и да завидљивци не могу да гледају да се крај њих налази неко који – не само да није суревњив и не жели грамзиво уништи туђу имовину и срећу – већ напротив, пружа сваком братску руку и у своју кућу прима као брата свакога ко му дође.

Истина је да је због тога овај народ много суза и много крви пролио.

АЛИ!

Истина је да је овај народ, с једне стране испољен у врлинама имао од увек и страшних мана, које му не дадоше да буде оно што је требало и могло да буде.

Истина је пре свега да овај народ нерадо хоће да зна истину о својим манама, те да је због свести о својим врлинама тако често – и то кобно по себе – био понесен собом.

Истина је да је у моментима благостања заборављао на братску слободу и да је – ИЗ ЧИСТОГ ИНАТА – неслогом својом проигравао све оно што је пре тога сложним радом, мучно, крвљу и знојем стекао.

Истина је да је Српско гесло „Само Слога Србина Спашава“ било врло често само мртво слово на папиру.

Истина је да је Србин био велики само кад је био сложан, и да је пропадао када то није био.

Истина је да је овај народ нашао увек самога себе у моментима страдања, стварајући нове снаге за свој васкрс, али!

Истина је и то језива да је овога пута заборавио да то учини.

Истина је да Србин нерадо признаје своје грешке и да узрок своје пропасти тражи увек у „Вуку Бранковићу“ а не у себи.

Истина је , то је ЛАЖ, кобна лаж, која прети да уништи све што је Србин и Српско, која прети да избрише славно име Србиново из страница светске историје. Да, Србине, лаж је да је неко други крив за твоју несрећу. Сам си крив, јер си до сада увек бивао и остаћеш своје среће ковач. Ако до данас за твоје несреће крива Југославија, сам си је створио. Ако је крива политика, сам си је водио. Ако су криви политичари, сам си их гласао. Ако је крива војска, сам си био војник. Ако су криви пријатељи, сам си их бирао. Ако су криви непријатељи, сам си их створио. Ако си све ово знао и видео, а ћутао и трпео, сам си крив што се раније против свега тога ниси дигао. Зато Србине никога не криви и ћути. Буди свестан кривице и запамти, да је само Бог без греха. Схвати свој грех и покај се, јер без покајања нема вере, па зато

ВЕРУЈ

да један народ нема ништа узвишеније да поштује него достојанство и слободу свога опстанка, да њих треба да брани до последње капи крви, да за њега нема светије дужности нити вишег закона од овога,

да се љага кукавичке предаје не може никада избрисати, да овај кап отрова у крви једног народа прелази на потомство и да ће снагу доцнијих поколења кочити и поткопавати, да се част може само једном изгубити,

да је част Краља исто што и част народа и једини бранич његова добра,

да је један народ у већини случајева непобедив у величанственој борби за слободу, да чак и пропаст ове слободе после крваве и часне борбе обезбеђује препород народа и да постаје семеном живота из кога ће једном ново дрво да пусти снажне жиле…………………

___________ видети даље, више: ИСТИНА ЈЕ СРБИНЕ ОВАКВА.