Ознаке


„Kratak spoj“ koji već duže vreme tinja između članova Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i Ministarstva kulture, a povodom izbora novog upravnika NBS, nedavno je prerastao u, sada već očigledno, nepremostiv raskol. Državni sekretar za kulturu Dejan Ristić, inače bivši v. d. upravnika Biblioteke podneo je inicijativu za smenu UO u kom su Gojko Tešić (predsednik), Radovan Beli Marković, Miladin Ševarlić, Ivana Nikolić i Simo Potkonjak.

Ministar kulture u ostavci Ivan Tasovac je, kako smo saznali od Upravnom odboru bliskih i pouzdanih izvora, taj predlog prihvatio. Predlog je zvanično dostavljen Vladi Republike Srbije, ali nije razmatran, budući da je reč o tehničkoj vladi, koja se ne bavi ovakvim pitanjima.

U izjavi za „Novosti“ Miladin Ševarlić nije krio svoje nezadovoljstvo ovakvim postupkom Ministarstva:

– Moram reći da uvaženi g. Ristić sistematski pokušava da na razne neprihvatljive načine utiče na rad ove fundamentalne kulturne ustanove srpskog naroda, što nije ni lepo, ni pristojno, niti spada u opis njegovog radnog mesta. Budući da Upravni odbor, koji je sastavljen od uglednih i kompetentnih stručnjaka i stvaralaca srpske kulture, i koji svoje odluke donosi jednoglasno, predstavlja očiglednu smetnju Ristićevom delovanju, on, na svaki način, želi da ga ukloni sa svog puta. Njegova, sada već neskrivena namera je da sam odluči o tome ko će doći na čelo Narodne biblioteke Srbije, i to je, svakako, razlog što već mesec i po dana sprečava potvrđivanje predloga Upravnog odbora o izmeni Statuta biblioteke. Predložene izmene, naime, obezbeđuju znatno šira i demokratska merila za izbor upravnika, što Ristiću očigledno ne odgovara.

Da podsetimo, posle kraha konkursa za upravnika, na kojem se prijavilo samo petoro, a ispostavilo da samo jedan (Jasmina Ninkov, aktuelna direktorka Biblioteke grada Beograda) ispunjava uslove, članovi UO su izmenili 45. član Statuta, što je naišlo na snažnu podršku svih zaposlenih u NBS. Izmenom je navedeno da kandidat za upravnika, osim visokog obrazovanja mora da ima najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture, najmanje tri godine rukovođenja ustanovom ili u ustanovi kulture ili da bude intelektualac visokog renomea, koji svojom ličnošću i delom može da prezentuje srpsku kulturu. Navedeno je da će se prilikom izbora upravnika ceniti i kvalitet i održivost ponuđenog programa rada i razvoja biblioteke za period od četiri godine.

Ove izmene se, međutim, pojedincima u Ministarstvu kulture nisu dopale. Kako je naš list već pisao, iz državne institucije u Vlajkovićevoj 3 upućen je predlog za dve izmene u konkursu. Najpre da kao uslov ostane samo „rukovođenje ustanovom kulture“, a ne i „u ustanovi kulture“. Taj zahtev praktično je značio vraćanje na onaj isti uslov zbog kog je, između ostalog, i poništen prethodni konkurs. Istovremeno, iz Ministarstva je zatraženo i da se briše mogućnost da na čelo NBS dođe ličnost od velikog kulturnog integriteta.

Članovi UO, međutim, čvrsto su ostali pri svojim predlozima izmene Statuta i u pismu Ministarstvu objasnili svoju odluku i naglasili da nipošto ne žele da je menjaju. Usledila je „odmazda“ u vidu zahteva državnog sekretara za njihovu smenu. Kako smo nezvanično saznali, Upravni odbor bi o ovome trebalo uskoro da se javno oglasi.

U razgovoru za naš list, Miladin Ševarlić dodaje i još jedno svoje zapažanje:

– Imam, verovatno, krajnje subjektivan utisak, da bi uvaženom g. Ristiću, ukoliko posle predstojećih izbora ne ostane na mestu državnog sekretara, odgovaralo da se lično vrati na čelo ove nadasve važne srpske kulturne ustanove.

 

GOJKO TEŠIĆ: PITANjA ZA MINISTRA

MINISTAR kulture, gospodin Ivan Tasovac, moraće da odgovori javnosti i Upravnom odboru na nekoliko pitanja – kaže za „Novosti“ Gojko Tešić, predsednik UO. – Između ostalog zašto nije potpisao statutarne promene koje su urađene pre svega u interesu kolektiva NBS, a u skladu sa ministrovim sugestijama. Zašto nije odgovorio na pismo UO od 31. decembra, u kome je ukazano na probleme i sporne činjenice u angažovanju ljudi „sa strane“. U pismu je apostrofiran Dejan Ristić kao čovek koji vuče sve konce. Nije odgovorio ni na pismo od 16. januara, u kome je jasno rečeno zašto UO ne želi da menja svoje izmene u statutu. Svi članovi UO su radili izuzetno savesno i doneli dve važne odluke, da se umesto nagrade za najčitaniju knjigu NBS dodeljuje priznanje za najugledniju knjigu u nacionalnim okvirima i uvede nagrada „Janko Šafarik“ za unapređenje bibliotekarstva.

Upravni odbor Narodne biblioteke “nepodoban“ | Kultura | Novosti.rs.