Ознаке


Највећа партија у Србији – није она која оличава тренутну природну или неприродну коалицију; то су сви они данас, који нису чланови ни једне партије. Та партија, највећа партија у Србији, могла би се назвати Друга, друкчија Србија, једина коалиција за будућност, али под условом да се организује…

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ је постало знак препознавања нечег другог, и другачијег! Знамење те највеће партије у Србији!

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ (знак препознавања, 2014)

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ (знак препознавања, 2014)

Ово Сазвежђе, данас, чини око сто четрдесет и нешто  појединачних интернет локација на светској мрежи. Ту треба додати и два филмска канала у развоју Канал Заветине и Заветине Plus ultra. Можда је најбоља станица да се човек запути у ово планетарно сазвежђе Веб Сајт Заветина, који се налази на интернет адреси  уредника „Заветина“ ? Или са сајта Посебна породична заветина? Или можда из оазе „Између митарења чудовишта и уметности будућности“?

Са страница ових сајтова, на светској мрежи, својеврсних оаза или зона нових издавачких и стваралачких иницијатива, уметничког неофицијализма, може се у најгрубљим цртама сагледати, торзо овог готово јединственог књижевног, културноуметничког и издавачког, иницијаторског Сазвежђа.

О утицају Сазвежђа Заветина, не само у српском књижевном и културном миљеу, него и шире, може се говорити на основу посета блогова, сајтова и других електронских издања у оквиру Сазвежђа Заветина. Тај број посета никада не може бити тачно утврђен и он се из тренутка у тренутак мења, расте. Почев од лета 2013. године, према Googlovim извештајима посећеност је прерасла милион!!

Књижевни критичар Бранко Лазаревић је у своје време тврдио да је главно дело професора Богдана Поповића Српски књижевни гласник! Изузетан књижевни часопис са почетка 20. века у коме су сарађивали многи српски ренесансни духови. Можда ће и нашег савременика, пре свега песника Лукића, кроз коју годину, спомињати по Сазвежђу ЗАВЕТИНЕ? Јер оно је изузетно по много чему, и за нашу културу и књижевни живот, али и за свет, јер представља, најсликовитије речено, стотине отворених прозора, кроз које се може упознати непозната и другачија Србија, недовољно познати и друкчији Београд.

Стицајем околности, Слава Сазвежђа Заветине је, од оснивања Заветина, Спасовдан – дакле дан који и Београд обележева као своју заветину. Електронски часописи, електронски листови, електронске библиотеке Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ, постали су својеврсни знак препознавања, учинивши доступним оно што је било затурено, запостављено, маргинализовано. Организујући књижевне конкурсе у време паклене транзиције, без материјалне помоћи државе, па и града Београда, Лукић је са групом ентузијаста, отпочео процес најшире могуће дигитализације појединих дела не само српске књижевности, афирмишући многе млађе и даровите људе, у временима када су тиражи појединих књижевних часописа падали испод академског нивоа или се гасили, или постајали сурогати. При том, и сам Лукић, као антологичар и књижевни критичар, жестоко се борио за подизање и чување књижевних вредности, разобличујући тзв. наметачку и бирократску књижевност, призивајући бездану књижевност. Поједини сајтови, или блогови, у склопу Сазвежђа Заветине, попут Златног Расуденца – у целини посвећеног антибирократској књижевној критици, представљају изузетно посећене интернет странице, што потврђује знатан утицај на овом делу Балкана…

(Из једног образложења скривеног, далеко од очију српске јавности, 2011)

Advertisements