Ознаке


Највећа партија у Србији – није она која оличава тренутну природну или неприродну коалицију; то су сви они данас, који нису чланови ни једне партије. Та партија, највећа партија у Србији, могла би се назвати Друкчија Србија, једина коалиција за будућност, али под условом да се организује…

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ (знак препознавања, 2014)

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ (знак препознавања, 2014)

Ово Сазвежђе, данас, чини око сто четрдесет и нешто  појединачних интернет локација на светској мрежи. Ту треба додати и два филмска канала у развоју Канал Заветине и Заветине Plus ultra. Можда је најбоља станица да се човек запути у ово планетарно сазвежђе Веб Сајт Заветина, који се налази на интернет адреси  уредника „Заветина“ ? Или са сајта Посебна породична заветина? Или можда из оазе „Између митарења чудовишта и уметности будућности“?

Са страница ових сајтова, на светској мрежи, својеврсних оаза или зона нових издавачких и стваралачких иницијатива, уметничког неофицијализма, може се у најгрубљим цртама сагледати, торзо овог готово јединственог књижевног, културноуметничког и издавачког, иницијаторског Сазвежђа.

О утицају Сазвежђа Заветина, не само у српском књижевном и културном миљеу, него и шире, може се говорити на основу посета блогова, сајтова и других електронских издања у оквиру Сазвежђа Заветина. Тај број посета никада не може бити тачно утврђен и он се из тренутка у тренутак мења, расте. Почев од лета 2013. године, према Googlovim извештајима посећеност је прерасла милион!!

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ је постало знак препознавања нечег другачијег! Знамење те највеће партије у Србији!

Књижевни критичар Бранко Лазаревић је у своје време тврдио да је главно дело професора Богдана Поповића Српски књижевни гласник! Изузетан књижевни часопис са почетка 20. века у коме су сарађивали многи српски ренесансни духови. Можда ће и нашег савременика, пре свега песника Лукића, кроз коју годину, спомињати по Сазвежђу ЗАВЕТИНЕ? Јер оно је изузетно по много чему, и за нашу културу и књижевни живот, али и за свет, јер представља, најсликовитије речено, стотине отворених прозора, кроз које се може упознати непозната и другачија Србија, недовољно познати и друкчији Београд.

Стицајем околности, Слава Сазвежђа Заветине је, од оснивања Заветина, Спасовдан – дакле дан који и Београд обележева као своју заветину. Електронски часописи, електронски листови, електронске библиотеке Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ, постали су својеврсни знак препознавања, учинивши доступним оно што је било затурено, запостављено, маргинализовано. Организујући књижевне конкурсе у време паклене транзиције, без материјалне помоћи државе, па и града Београда, Лукић је са групом ентузијаста, отпочео процес најшире могуће дигитализације појединих дела не само српске књижевности, афирмишући многе млађе и даровите људе, у временима када су тиражи појединих књижевних часописа падали испод академског нивоа или се гасили, или постајали сурогати. При том, и сам Лукић, као антологичар и књижевни критичар, жестоко се борио за подизање и чување књижевних вредности, разобличујући тзв. наметачку и бирократску књижевност, призивајући бездану књижевност. Поједини сајтови, или блогови, у склопу Сазвежђа Заветине, попут Златног Расуденца – у целини посвећеног антибирократској књижевној критици, представљају изузетно посећене интернет странице, што потврђује знатан утицај на овом делу Балкана…

(Из једног образложења скривеног, далеко од очију српске јавности, 2011)