Ознаке


ONOMAD je uvek aktuelni satiričar, Aleksandar Čotrić, u nedeljnim „Novostima“ objavio poučnu priču o Junaku našeg doba koji je dobio sva priznanja i pohvale, jer jedini te godine nije objavio knjigu.

I, doista, poslednjih godina pišu i objavljuju pevačice, pevači, televizijske voditeljke, lekari, biznismeni, bivši revolucionari, nekadašnji partijski funkcioneri, kuvari, akviziteri, zatvorenici, auto-mehaničari, manekenke, šoferi, taksisti, i tako dalje.

Ponekad mi se učini da svaki Srbin ima bar jednu napisanu knjigu. Ko ima sponzora – ima i izdavača! To su te knjige koje se pišu za jedno leto. Toliko i traju.

U ovoj sirotinjskoj zemlji objavi se godišnje preko pet hiljada novih naslova i „proizvede“ najmanje hiljadu novopečenih književnika. U zemlji gde je preko milion nepismenih. Da li je to logično?

Da, nekada je bilo teško objaviti knjigu, jer su u značajnim izdavačkim kućama sedeli veliki pisci. Ozbiljno su čitali rukopise. I talentovani su strepeli od njihovog kritičarskog suda.

A danas: estrada je ušla u izdavačke kuće! Nema mesta za dokazane srpske pisce. Uplašili su se, s pravom, te nejezde netalentovanih spisatelja koji se keze sa bilborda i mašu svojim knjižicama čekajući Nobelovu nagradu.

Prisećam se ove okasnele jeseni aforizma starog nekoliko hiljada godina: Ako sve budemo popljuvali, u šta ćemo verovati!

 

Milomir Kragović: Svaki Srbin književnik | Kultura | Novosti.rs.