Ознаке


СПСКА ПОСЛА ИЛИ СВАКА ВАШКА ОБАШКА  (додато крајем новембра 2021.)

неиспричана до краја прича о  неизбрисивом трагу, који се оцртава на небу балканских и српских медија у новом времену, који  остављају „Заветине“

Као што слика каже

Као што слика каже

Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, које разбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот, отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани.Сазвежђе З. © 1998-2023. Пројекат Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ Издавачка иницијатива Лукић (Северци )

*

„Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, који је више од обичних новости о оном што се дешава у свету  културе, књижевности, уметности, друштву, и неофицијелне светске културе – нека врста прототипа новина будућности – пребачен је крајем 2013. године, на другу дефинисану и препознатљиву интернет локацију ( на „Салаш СЕВЕРАЦА“   ), због реорганизације сајта Мy OPERA.  Пошто се ипак догодило оно што се догодило, на хиљаде посетилаца Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ остало је без могућности да прелистава и истражује лавиринт  Сазвежђа Заветине – пошто је првих 200 Билтена постало недоступно, из разлога који су познати и који немају никакве везе са интенцијама управника Сазвежђа. „Заветине“ јесу сачувале текстове скоро свих недоступних  публикованих билтена, али не и илустрације публиковане уз сваки билтен. Ми ћемо, према својим могућностима, (ре)публиковати … сачуване Билтене „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“  ( 001 – 200) – , публиковане на локацији Заветине Мy OPERA, како бисмо омогућили својим старим и новим посетиоцима, да могу пратити, истраживати, посећивати све што је публиковано, а у вези је са „Билтеном Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ на једном сајту, овде. Илустроваћемо те билтене новим фотографијама из богате архиве „Заветина“, надајући се да се неће догодити, поново, неки сличан електронски „цунами“…. Молимо за стрпљење, јер оно што је публиковано и складиштено скоро годину и више дана на сајту Мy OPERA  изискује време, изискује и време и стрпљење и несебичност…Да би било обновљено и доступно….“  (Видети: (01)Архив БСЗ (025 – 210      Салаш Севераца  )

**

Крст

Крст

Нису сачувани сви бројеви Билтена.Заправо, „Заветине“ нису сачувале  првих 24  Билтена „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, ни у својим архивама, на жалост.

Архива: Наставак билтена „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ (0211 – 0274)   – Објављено је преко 200 Билтена „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“  на следећој интернет локацији: http://my.opera.com/zavetine/blog/ . Тај блог, на коме су публиковани билтени, посетило је  – до четвртка 19. децембра 2013   6313 посетилаца. Број посета је био у сталном успону. Тај блог је био препознатљив, поред интересантних прилога, и по фотографијама. Међутим, добили смо следеће писмо од тима My Opera: Important announcement about your account — My Opera to shut down…

Тачно је публиковано на споменутој локацији 210 Билтена. Због обавештења у писму,  претње, могућности – свеједно како то назвали – принуђени смо били  да, већ од публиковања следећег, тј. 211. билтена, пређено на другу интернет локацију, тј. на посебну страницу САЛАША СЕВЕРАЦА, где смо наставили објављивање Билтена „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, предострожности ради. – Обавештавали смо о томе на време све наше пријатеље широм Србије, бивших република СФРЈ, Европе, Азије,  обеју Америка, Аустралије, Русије и Канаде посебно, и молили их да о томе обавесте кад стигну и пријатеље својих пријатеља. „Заветине“ верују у ширење концентричних кругова!!! – Ипак, штета да је донета таква одлука да се од 1. марта затвори  My Opera.

(02)Архив БСЗ (00275 – )  (00275) (Понедељак, 28, јул 2014, Свети мученици Кирик и Јулита, Св. Владимир Велики, кнез руски , Салаш СЕВЕРАЦА)  

(Ванредни) Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00340 – 00359)  ( Субота, 23.  мај  2015. – Салаш СЕВЕРАЦА)

На  тој новој локацији, где су доштампани сачувани бројеви „Билтена“ – Салаш Севераца –  стање је током лета 2015. године фактички изгледало овако: Посећеност : 6,463 hits ,  10.08.15. 18:30 ч. Контролна табла локације: 52 чланка, 215 странаДозвољен простор: 3.072 MB. Искоришћен простор: 2.344,31 MB (76%).  Дакле, превентивних мера ради:  морали смо (због недостатка простора)  да пређемо на нову локацију : 366, И ДАЉЕ.

Вероватно би у неким другим европским земљама, овакву и оволику грађу, архивирале и чувале неке  друге културне институције, али размишљати о томе на Балкану – узалудна је работа?  „Заветине“ су, све, морале да ураде – без ичије помоћи, и то је судбина.

***
angel, 1250
Шта је то – судбина, шта је најтачније изражава? Ове речи :

„(….)  У намери да потпомогне очување живе традиције, књижевности и алхемије, антропологије, упоредне религије, старог и новог балканског наслеђа, општекорисног за све слојеве српског друштва, Европе и човечанства, исконске културе, националне, европске и светске, Сазвежђе Заветинаје  показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија… Додељујући две књижевне награде, Дрво живота и Амблем тајног писма светаЗАВЕТИНЕ су зауставиле опаку и погубну инфлацију књижевних награда у Србији. ЗАВЕТИНЕ су практично морале да се за све изборе саме. Тако је и стварање и покретање стооких прозора Заветине на свтеској Мрежи  део те стратегије борбе и самоорганизованости у једном свету који је дубоко огрезао у себичности, наметачком духу и самодовољности. Овде су отворени они прозори, који су у Србији иначе затворени. Одавде можете погледати и далеко унапред и далеко уназад, горе према звездама, и доле, где зјапе понори и бездани уметности и противуречности једног друштва.“ (Здраво,свете! )

****

Библиотека Претеча

Библиотека Претеча

„Мисију Сазвежђа  су, ПРЕПОЗНАЛИ многи посетиоци, не само стални сарадници „ЗАВЕТИНА“, него и читаоци српског порекла из дијаспоре. А један од њих је на свој начин најотвореније и изразио: „Од кад се родимо учимо да говоримо, помало да разговарамо (неко то никад и не научи), не и да живимо, као да то знамо. ЗАВЕТИНЕ то чине на инспиративан начин. Како бисмо парафразирали Декарта у наше време: “Комуницирам, дакле, постојим”. Али и више од тога. То је ванвременски дијалог. Комуницирају они који долазе с онима којих више нема међу нама, а биће увек то што јесу.“ Заветине“ су, временом, изашле из тзв. Гета малих тиража штампаних издања, и достигле посете о каквим се није могло ни сањати пре, рецимо десет година, или пре тридесетак година, када су покренуте као Пишчева издања!
Сазвежђе је посећено у Србији, и бившим југословенским републикама, али и у: САД, Русији, Великој Британији, Француској, Немачкој, Хонг Конгу, на Аљасци, у Аргентин, Бразилу, Јужноафричкој Републици, Шведској, Украјини, Летонији, Јужној Кореји, Канади, Турској, Италији, Нигерији, Холандији, Израелу, Шпанији, Пољској, Румунија, Јапану, Украјини, Молдавији… итд. Преко 300 000 посета на локацијама „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ доказују и потврђују да су „стооки прозори“ Сазвежђа постали далековиди, пожељни, моћнији и од најмоћнијих дурбина! Шта је то што привлачи толику посету? Неофицијелан, недвосмислен став? То што на многим локацијама Сазвежђа посетиоци могу да нађу текстове који су против сваког илузионизма – и у животу и у књижевности?Статистика посећености «стооких прозора ЗАВЕТИНА», тј. Дефинисаних и препознатљивих интернет-локација на светској мрежи, (чак и непотпуна – без проверљивих параметара за већину сајтова Заветина (19 веб сајтова -уз подршку Googl-a,) 2. новембра 2012. године показује Стални раст посета…, чак изванредан скок посета!  Зашто расте број посета Сазвежђа? Више има разлога за то. Пре свега, Сазвежђе има у целини узев планетарни домет. Друго – ЗАВЕТИНЕ репрезентују неофицијелну српску културу и уметност, отварајући врата и прозоре који су у Србији и бившим југословенским републикама иначе чврсто забрављени. Треће, и не последње – Заветине, захваљујући пре свега главном координатору, Белатукадрузу, имају специфичан критични и критички и креативни потенцијал, какав мањка у посткомунистичким друштвима, али и у оним западним…“  („Стваралачка иницијатива“ )

Да би могле испунити своју „мисију“, пре свега, издавачку, „Заветине“  верују да је интернет (сајтови, портали, профили на друштвеним мрежама, блоговање) врло важан, али да исто тако истовремено, треба публиковати и онлајн издања књижевних часописа, али и часописе и књиге штампане на папиру, иако тиражи таквих часописа и књига штампаних на папиру никада више, изгледа неће моћи да достигну тираже блогова, сајтова, итд. Ове речи записане 9. Новембра 2013. – пре скоро две године, поводом сталног благог  „раста посећености“  интернет локација у оквиру „Сазвежђа ЗАВЕТИНА“ (власништво Мирослава Лукића), данас, када размишљам о предисторији и причи о  Јубиларном броју – 365. – „Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНА“, дотакле су  неиспричану до краја причу о  неизбрисивом трагу, који остављају „Заветине“.

*****

„Сазвежђе“  је скоро три године дистрибуирало  „Билтен Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ свим прихваћеним члановима Групе Зз, као и појединим пријатељима који су изразили жељу да  добијају на лични мејл сваки број.  Али, изгледа да је дошао вакат да се то промени. Пре свега, и на првом месту, зато што се  целовита  и илустрована верзија  публикује на  јасно дефинисаним и популарним локацијама  (посете изнад 3000 прегледа и више). И што то свако може погледати и прегледати, јер је реч о  непрофитним локацијама. Када смо најавили могућност  да то више не може бити тако, наводећи и разлоге, добили смо  и писма од једног дела пријатеља, за које је  „Билтен…“ постао веома важан

(Мирослав Димитријевић: Молим Вас,  постовани господине Лукићу, да ми и надаље шаљете „Билтен Сазвежђа заветине“ на лични мејл који Вам достављам. Унапред хвала Димитријевић из Рашевице.  – Бошко ТОМАШЕВИЋ: Драги Мирославе, „Билтен Сазвежђа Заветине“ су за мене драгоцено штиво па те молим да ми исти и убудуће шаљеш. Пуно срдачних поздрава и лепо лето желим ти од срца, твој  Бошко Томашевић. –  Благоје Свркота, Сомбор, Србија : Поштовани Господине Мирославе, Билтен Сазвежђа Заветине је изванредан, прави је изданак светлости. Молим Вас да ми га и даље шаљете. С великом захвалношћу,  срдачно,  ваш Благоје Свркота. –  Ранко Павловић: Заиста волим да добијам Заветине, јер имам шта да прочитам! –  Милан С. Косовић :  Заветине су постале део нас !!!  ……)

Тим стварним пријатељима  и члановима Групе Зз, ми ћемо наставити да и даље шаљемо , све док им то буде било занимљиво, и и наредне бројеве „Билтена“…

Осталима, великој већини  (којима смо до ових дана слали „билтене“, око 180,), више нећемо слати „Билтен“( од 19. Августа 2015) , јер су одабрали нешто друго, и неки други смер – на то имају право. И тако је можа и боље, зар не?

„Велики је број аутора који су последњих десетак година сарађивали у Сазвежђу ЗАВЕТИНЕ, не учланивши се у Групу Зз, или Ново Друштво СУЗ. Ништа ново ни непознато. Прилоге тих аутора – нећемо брисати зато што  се нису учланили у Групу Зз до 1. новембра 2013, али убудуће неће моћи више да публикују своје рукописе, прилоге, на локацијама Сазвежђа Заветине.“  

То је истргнуто, из писама, и одломака чланака, публикованих на локацијама „Сазвежђа“ почетком јесени 2013. године.  У време када „Сазвежђе“ није досезало  милионске „тираже“ – прегледе посетилаца и читалаца.То није било тако давно, пре две године. Али као да је било пре тзв. старе ере! Тога сам се сетио  у  Уторак 7. Јул  2015., када сам добио једну ведру и лепу вест, али истог дана, на свој рођендан – моја друга жена је добила резултате својих тумор маркера, али о томе на крају, јер  су такве вести свуда … непожељне… 

Невелик број писаца, најчешће оних са  „лошом адресом“,  придружио се Новом Друштву СУЗ, повлачећи за собом и своје пријатеље.  Али, у самој суштини,  Група Зз није постала Ново Друштво СУЗ,  – то је ако ћемо говорити отворено, најотвореније,  била једносмерна комунукација;  чланови Групе су слали своје рукописе „Сазвежђу…“ , имали неку врсту промоције, и приступа, не само на локацији  Група Зз~ Non, Je ne regrette rien, већ  и на читавом  планетарном електронском „архипелагу“ „Сазвежђа“,  на бројним локацијама (блоговима, сајтовима, и другде). То је могло трајати неко време, до неке боље   и  заједничке организације, до које није дошло.  Чланови се нису договорили, ни постигли како се каже конзензус, ни око чланарине, ни око финансирања непрофитних уметничких издања појединих чланова, јер  на овим просторима вреди оно атавистичко правило: свака вашка обашка. „Сазвежђе“ није могло (нити бих ја то допустио! као власник већине интернет локација), постати некакав књижевни клуб, књижевна секта, ћепенак! Што је најтужније и најапсурдније – Група Зз – није се могла договорити ни око оних најлакших и најостваривијих  могућности: међусобне, мобарске испомоћи. Већина  је желела да види своје рукописе публиковане  на „Сазвежђу“,  али ником од аутора и чланова није пало на памет, да на својим интернет локацијама, поставе неке од линкова популарних локација „Сазвежђа“  – осим Г-ђе Су Танасковић и песника  Мирослава Душанића.  Нас ни то не љути; ми никад ништа нисмо тражили, ми смо углавном давали; правили смо се да то не примећујемо,  али то  не може остати непримећено. Па кад је тако, господо, у реду.  Штампајте  ви и публикујте своје радове као и до сада и даље где можете, на својим интернет локацијама, „фејсбучите“, лично се организујте.  У „Заветинама“,   убудуће моћићеер  да публикујете само  на  једној  локацији  – након што ваши рукописи буду прихваћени  (то важи за већ прихваћене чланове) Група Зз~ Non, Je ne regrette rien,  а пошто је то локација  на Word Pressu,  врло ограниченог обима, број  радова за објављивање ће, нажалост, морати бити лимитиран…

******

7. јула 2015, на Контролној табли GOOGLa , објављен је следећи податак: да власник налога „Сазвежђе Заветине“ дели своје сајтове и блогове, и да је број прегледа достигао цифру 13.850.098! Радост због тог невероватног скока посета интернет локација „Сазвежђа ЗАВЕТИНА“ помутили су тумор-маркери моје животне сапутнице. И од тог дана, који је требало да буде радостан јер је рођендан, живот је постао тужан и помутио радост Googl-овог обавештења. Подмукла болест се умешала у живот и учинила га суморним, као и ова несносна тропска врелина. Пре две вечери (враћајући се са Онколошке клинике – Београд) прегледајући пристигле поруке, видео сам да има нових скокова (извештај Контролне табле, и пренео сам те податке и на ову локацију (одмах испод виџета са статистиком). Из дана у ноћ увећавају се посете и прегледи „Сазвежђа Заветине, не само блогова, сајтова, већ и профила Оснивача на Друштвеним мрежама неочекиваном брзином…Ни месец дана након оног седмојулског скока, посета, прегледа, цифра је скочила на четрнаест милиона!! Тако нешто пре десет година није било могуће! Али, ето, и дословно, „Сазвежђе З“ је ушло у своју планетарну орбиту. И то се поклопило, на једној страни са овим несносним врућинама, борбом са најподмуклијом болешћу данашњице, али и овим Јубиларним „Билтеном „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, које није само оно што неки зову „стооке новине“, новине будућности, – оно је и расадник, верујем, и много чега доброг и подстицахбог и оно је, коначно, нашло свој пут до сродних душа!!!

У Београду, 14. августа 2015. Б. Тукадруз

bela,1200