СТРАВА И СРАМОТА

Како се то ради у Србији?То јест у Народној библиотеци Србије?

Према писању Политике: Књиге из Дворске библиотеке бачене у контејнер

Нема огрешења о Закон о културним добрима, каже Владимир Шекуларац из Народне библиотеке Србије

Екслибрис Дворске библиотеке (Фото З. Анастасијевић)

И просјак је пре неколико година на тренутак могао да се осети као краљевић, јер је уместо корице хлеба поред контејнера могао да набаса и на књигу из чувене Дворске библиотеке.

Наиме, те 2005. године, када је прављен попис у Народној библиотеци Србије (НБС), неколико књига из библиотеке Обреновића и Карађорђевића, чији се део чува у Народној библиотеци, нашао се на улици, захваљујући несмотреним војницима на одслужењу цивилног војног рока у овој установи. Како је дошло до тога?

Према документима које смо добили из НБС сазнајемо да је директор Народне библиотеке Сретен Угричић 2005. године донео Одлуку о смањењу броја потребних примерака публикација у фонду Народне библиотеке. Доношењу ове одлуке претходила је иницијатива Љубомира Бранковића, руководиоца Одељења за чување и приступ фондовима, којом је аргументовано указано на проблем недостатка простора у депоу. Тиме је предложено да библиотека убудуће чува музејски примерак књиге, њен први примерак и дупликат, а након ова три, сваки наредни примерак, библиотека неће чувати.

Све је, заправо, почело још 1946, када је управник краљевских добара Никица Кнежевић предао део Дворске библиотеке (20.709 књига) управнику Народне библиотеке Душану Милачићу. Владимир Шекуларац, начелник Одељења за унапређење библиотекарског система НБС, објашњава да је највећи проблем што Дворска библиотека (ДБ) тада није добила статус културног добра, што је допринело знатном осипању њеног првобитног фонда. Међутим, статус културног добра, за време владавине комуниста, „династичка библиотека” није ни могла да добије, јер је њихова намера и била да је униште. Библиотекари су се ипак потрудили да највредније књиге утопе у фондове Народне библиотеке….

видети више: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Knjige-iz-Dvorske-biblioteke-bacene-u-kontejner.sr.html

видети последње коментаре:

Zarko Stopalic | 24/08/2012 12:08

Gospodin Sekularac kaze da je formalno sve bilo po Zakonu. Mozda je i u pravu. Ali to nije bitno. Pitanje je, ako nije bilo doboljno mesta, zar nije bilo logicno da se pokrene izgradnja novog objekta za arhiv, ili iznajmi prostor? Da li to znaci da ako Narodni Muzej nema dovoljno measta, da se bace slike Monea, Renoara, Sumanovica ili Velickovica, da bi se napravilo mesta? Nisam jos cuo da neka Skupstina Opstine otpuzti zaposlene, zato sto nema dovoljno mesta u zgradi? Alibi nije bitan, gledajmo malo sustinu! A zbog te sustine neko treba da odgovara!

Nikola Radosavljevic | 24/08/2012 14:30

Kakvi „nesmotreni vojnici“? Nesmotreni su civili koji su im to naredili da ucine, upravnici sa svojom svitom savetnika! Ugricic! Mozete misliti!

Dušan Trajković | 24/08/2012 18:05

Ovaj tekst je pisan kao neka senzacija , ali se jasno stavlja do znanja čitaocu da su bačene knjige četvrti i svaki dalji primerak jedne knjige.Možda bi pametnije bilo da su knjige prodavane ili čak poklanjane umesto da su bacane.Bilo kako bilo ,ako za 100 i više godina nikome nisu trebale ,malo je verovatno da će i ona 3 primerka u narednih 100 godina neko čitati što opet daje pretstavu o kvalitetu i knjiga i onih koji bi trebalo da ih koriste.

_________________________

погледати и : БАЦАЊЕ КЊИГА ВРАЋА У МРАЧНО ДОБА

Несхватљиво је да се нико није сетио да позове Двор и понуди нам да преузмемо књиге, уместо што их је бацио у ђубре, каже престолонаследник Александар Карађорђевић

Престолонаследник Александар Карађорђевић

Поводом обелодањивања да су поједине књиге из Дворске библиотеке, које се чувају у Народној Библиотеци Србије, отписане као вишак и тако се нашле на улици, и контејнеру, огласио се и престолонаследник Александар Карађорђевић.

„Као старешина Краљевског дома Карађорђевића и грађанин ове земље, сматрам да је инцидент са књигама које су завршиле на ђубришту апсолутно неприхватљив и шокантан. Застрашујуће је да књиге које су биле део Краљевске библиотеке и нашег културног наслеђа током владавине династија Карађорђевића и Обреновића, а које су и даље део културног наслеђа Србије, заврше на овакав начин”, написао је престолонаследник у саопштењу.

„Сматрам да је ово непојмљив злочин учињен према нашој култури и да књиге из Дворске библиотеке не смеју и никада нису смеле да се нађу на ђубришту. Ове књиге су својевремено однете из Краљевске у Народну библиотеку како би се о њима водило рачуна, како би се тамо чувале и излагале, а не да се отпишу као стари папир”, истиче Александар Карађорђевић.

„Политика” је, да подсетимо, изнела протеклих дана на који начин су књиге проглашене вишком. У Народној библиотеци Србије (НБС), због недостатка места у депоима, одлучено је да се у њој убудуће чувају само три примерка одређене књиге, остали примерци те исте књиге, укључујући и „дворске” да се изнесу из депоа НБС. Бивши управник заобишао је Управни одбор који је требало да одобри овај потез, па су књиге проглашене вишком.

– У двадесет и првом веку, где постоје бројни начини комуникације који нам стоје на располагању, заиста је несхватљиво да се нико није сетио да позове Краљевски двор и понуди нам да преузмемо књиге, уместо што их је бацио у ђубре. Ја сам покренуо пројекат каталогизације дела библиотеке на Краљевском комплексу, и био бих веома срећан да сам могао да преузмем те старе, ретке и вредне књиге, истиче престолонаследник и додаје:

– Важно је истаћи историјску чињеницу, да су владари из династија Карађорђевића и Обреновића били велики покровитељи и добротвори писмености нашега народа и наше државе. Овај несхватљив поступак, који нас културолошки враћа у мрачно доба, захтева одговарајућу реакцију надлежних институција у проналажењу одговорних лица и њиховог санкционисања. Свакако сам увек спреман да подржим пројекте од културног и историјског значаја за нашу земљу, и све институције и појединци увек могу рачунати на моју пуну подршку.

видети цео чланак: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Bacanje-knjiga-vraca-u-mracno-doba.sr.html

          видети коментаре: Banaćanka Objektivna | 25/08/2012 11:10

Prestolonaslednik je apsolutno u pravu, vreme je i da naša vlast pokaže da joj nisu važne samo banke i javne nabavke, već i kulturna baština ovog naroda, pa da nešto i preduzme povodom ovog skandala.

Петар Миловановић | 25/08/2012 12:41

Интересује ме како ће бити кажњен тај што је наредио да се књиге из Дворске библиотеке баце у ђубре? Десет, петнајест година због културног геноцида над србима? Да чувају само три примерка књиге из Дворске библиотеке, а чувају по стотину примерака „Манифеста комунистичке партије“, „Марксовог Капитала“, „Сусрети са Стаљином“ и „Сабрана дела Светозара Марковића“!

Избеглице и прогнаници, спасавајте Србију  | 25/08/2012 13:02

Замислите ко све може да ради у Народној библиотеци Србије? Колико нам то говори о амбијенту, ужем и ширем. Нашто ова Србија личи?

ЛеЗ 0005053 

Постави коментар