Ознаке


Много је тога било непознато о Јосипу Брозу Титу. Тај рукопис нико није хтео да штампа ни крајем 20. века, ни ,рецимо, 2003. године. Могло је да се објави понешто, у малотиражним књижевним часописима, неке нове непознате ствари.

Биографија Титова је строго контролисана, као и Стаљинова…

Ко се више сећа „фрка“ око штампања Дедијерових нових томова, после смрти Ј.Б. Тита?

Моја књига „Титоник“* није имала укус „дворске историје“ „црвенога цара или краља“; од друкчије је грађе. Да би уопште изашла, макар и као независно, ауторско издање, о трошку писца, морао сам да је скраћујем…

Данас сам нашао на једној од друштвених мрежа следеће:

ГДЕ ЈЕ БИО ЈОСИП БРОЗ❓

Све време док је трајало ослобођење Београда, уместо да командује на првим линијама фронта, Јосип Броз Тито провео је далеко од ратних опасности.

Пре месец и нешто дана 1944. године десило се ослобођење Београда, односно остварено је оно што је пар недеља раније Радио Москва најавила овако:

“Совјетска страна примила је услов који је постављен с југословенске стране: да ће на територији Југославије, у областима где ће се налазити јединице совјетске армије, деловати администрација Националног комитета ослобођења Југославије“,

Титова власт оличена у Комунистичкој партији Југославије.

Главни разлог уласка совјетских снага у Србију и Београд био је да се униште снаге генерала Драгољуба Драже Михаиловића тј. да се иза трупа Стаљинове војске и Бугара успостави власт комуниста на челу са Хрватом Јосипом Брозом Титом и да се тако изврши физичко уништење свих потенцијалних комунистичких непријатеља и опозиције. Намера је била да се омогући Титовим партизанима да изврше револуцију, као што је 1917. учињено у Русији, како би након револуције, Тито могао сам да се одржи на власти без присуства совјетске и бугарске војске.

Ослобођење Београда

У Београд су тог 20. октобра 1944. године умарширале јединице Трећег украјинског фронта Стаљинове Црвене армије под командом маршала Фјодора Толбухина, њих 414.000. Заједно са Совјетима, у Београд су ушле и три бивше окупационе бугарске фашистичке армије, које су у међувремену 1944. године промениле ознаке, тј. пришиле петокраке од око 200.000 војника, као и две албанске дивизије од око 20.000 бораца које су на Титов захтев прикључене ослободилачкој војсци. Титових партизана је у акцији ослобођења Београда било заправо веома мало. Они су у време доласка Стаљинове црвене војске у Србији имали свега нешто преко 40.000 бораца под командом генерала Пека Дапчевића, команданта Прве армијске групације НОВЈ.

Иначе све време трајања операције ослобођења Београда, која се водила од 12. до 20. октобра 1944. године, уместо да командује на првим линијама фронта, бивши аустроугарски каплар са Цера и Колубаре и маршал НОВЈ Јосип Броз Тито, провео је далеко од ратних опасности у Крајови, Румунија. У Румунији је Тито боравио од 19. септембра 1944, направивши један излет у Москву како би се састао са Стаљином. Из Крајове је, кад су Совјети већ увелико заузели Банат, отишао у Вршац, да би ка Београду, његов велики ослободилац кренуо тек 25. октобра 1944. када су војне операције већ увелико биле готове.

И кад је дошао у Београд, тај велики маршал и војсковођа се дуго времена није усуђивао да сиђе у центар града, па је одсео на Бањици, која је тада била предграђе. Разлог томе је био исконски страх од побуне Срба, па је због тога молио Совјете да још неко време оставе у граду довољно својих јединица. Тито је знао, да у Београду и Србији ужива најмању подршку, а то потврђује и извештај Централног комитета КПЈ од 11. новембра 1944, који каже да је управо Београд био “духовни и материјални ослонац“ покрета ђенерала Драже Михаиловића. Ова оцена Централног комитета КПЈ заправо јасно говори о томе да ли је Београд на данашњи дан ослобођен или окупиран.

Данас је јасно да Стаљинова војска није прва ушла у Србију и Београд, комунисти на челу са Титом никада не би успоставили власт у земљи. Да је којим случајем, као у Холандији или Норвешкој, прва у Београд ушла англо-америчка војска, на власт би се вратила влада из Лондона, баш као што се вратила у Ден Хаг или Осло.

На жалост, многима је данас тешко да схвате да је српски народ заправо изгубио Други светски рат (иако је победничка партизанска војска била састављена скоро искључиво од Срба све до 1943. године и остала већински српска све до краја рата). Други светски рат у Југославији добили су Хрвати тј. хрватско вођство комунистичке партије које је створило антисрпску Југославију по својој мери.

Од тог 20. октобра 1944. године нацистичку немачку окупацију Београда заменио је Титов црвени терор.

Више Цветан Тошев https://vk.com/id659758275?w=wall659758275_16595%2Fall





Овом тексту није потребан коментар. А ни фотографији у заглављу овог блога. Без много заобилажења изнета је истина, која изгледа још увек није допрла до неких на територији бивше СФРЈ.

Драгослав Михаиловић, српски писац, написао је поред осталог и роман „ЧИЗМАШИ“.

Погледајте ви „ове чизмаше на слици“. „Усрећитеље“ и „ослободиоце“. Тзв. „Синове народа“!

Творце „црвеног терора“, који, иако одавно упокојени, и даље владају преко својих потомака бившом краљевином Југославијом, на овај или онај начин…

Терором и пропагандом, направили су државно чудовиште, које још увек делује.

И онемогућава друкчије, чињенично писање историје…слободну књижевност…

_____

* Есеји / Мирослав Лукић. – Београд: ЗАВЕТИНЕ: Мобаров институт, 2004. – 176 стр.; 20 цм.; брош повез. – Колекција Три пауна, књ. 2. (Релативно очувано). – Кад су почели вишестраначки избори на територији СФРЈ, а затим и распад земље, нисам се учланио ни у једну од новоформираних политичких странака (ни у СПО, ни у Демократску)…Пре почетка рата унутрашњег који ће завити просторе бивше Југославије у Црно, када је Милошевићева полиција сузавцем растеривала масе демонстраната, пре него што су 9. марта тенкови на београдским улицама затутњали, мени је било јасно: Каква демократија!

02056