Ознаке


 

Jajce

Tu je sve počelo (foto: inthesitymad)

 

Dan Republike

VEDRANA RUDAN

 

Danas je Dan Republike. Umlaćena je pred dvadeset godina. Još nismo dobili odgovor zašto. Neki tvrde da se Amerima i Zapadu više nije isplatilo plaćati umjetno stvorenu tvorevinu koja je bila tampon zona između Sovjetskog saveza i Zapada.

Jugoslavija je, po njima, bila zemlja u kojoj se ništa nije radilo ali se odlično živjelo od kredita koje je Tito dobivao sa svih strana. Podržavali su ga i Ameri i Evropljani i nesvrstani koje je izmislio. Naši su pomorci tada

govorili kako ne postoji luka u kojoj radnici koji su nosili vreće nisu čuli za Tita.

 

Kad bi naš pomorac u dalekoj zemlji ušao u krčmu i rekao odakle je odmah bi ga gazda častio i kroz suze raznježen jecao:”Tito, Tito.” Tito je, naravno, bio i najveća ljubav svih naroda i narodnosti bivše nam domovine. Gajenje bratstva i jedinstva bilo je obavezno, nacionalnost je bila nebitna, Goli otok se rijetko spominjao, križni put još rjeđe.

 

A onda je, nakon Titove smrti, JNA čiji je osnovni zadatak bio da čuva cjelokupnost ili teritorijalni integritet pod komandom kojekuda školovanih  generala i uticajem Miloševića, nekadašnjeg generala Tuđmana, , Alije…u suštini pomahnitalih luđaka, na pravdi boga se dekompasirala i sve je otišlo u prah i pepeo. Pomenuti komunistički proizvedeni lideri, realizatori dekompozicije SFRJ su solidno kapitelizirali svoje obitelji. Fino su shvatili marksa i ostvarili svojim potomcima prvobitnu akumulaciju.

 

Mnogi teoretičari imaju jasan odgovor zašto. Zato jer su Srbi odvajkada četnici, ali im Tito nije dao da se razmašu.

Drugi tvrde da bi sve bilo drugačije da Hrvatima ustaštvo nije u genima i Muslimanima Mudžahedinstvo.

Treći veliju da se normalan raspad i nije mogao očekivati na divljem Balkanu. Kad je nama divljacima umro Tata nitko nas više nije mogao držati na lancu. Što je istina? Ali je i Tito trasirao put koji vodi u krasni k….! On nije gradnio pravnu državu gdje je odlazak lidera logična stgvar i kormilo demokracijski preuzimaju umni naslednici. Tata je ostavio eksperiment sa predsjednicima gdje su i manjine, koje neznaju jezok većine SFRJ i upravljanje sa tačkama, dovođene na mjesto kormilara.

 

Zašto više nema Jugoslavije? Ne znam. Nisam povjesničarka, obična sam građanka koju su rat i zvjerstva zatekli nespremnu da ih najprije shvati, a zatim prihvati. Što nikad nisam i neću prihvatiti? Kolektivnu odgovornost. Za sve ono što su neke, naše  zvijeri učinile, primjerice, u Jasenovcu, Jadovnu, Garevicama, Šušnjaru, Prbilovcima, Kragujevcu potom u Vukovaru i Srebrenici, ne krivim moje „Hrvate“ i njihove “Srbe”. Ne vjerujem da dotični postoje….

Poslao Dj. Koniković. Videti više: http://www.rudan.info/dan-republike/