Коментари на страницу „Разликa“

Слободан Чворовић:

ЛеЗ 0005088 

__________________

Zaista vam hvala, g.dine Miroslave,  na vašoj vaspitanoj volji i vremenu!
                        Pesma koju sam vam poslao pod nazivom Srbija, (niste je objavili, s pravom, verujem, samo je povod ovog  kratkog osvrta..) napisana je početkom devedesetih – ili možda jeste, nisam je našao, kao što ne mogu da nađem ni pesmu ZAVET koju ste objavili pre par brojeva. Prosto valjdam ne umem da se  snađem!?…Ona je i jedan poetski vid eseja mi, „NAŠ PUT“ istih devedesetih.
                         Tradicionalizam je (pre bih tu reč upotrebio, nego konzervativizam) zvonio, drao se, bauljao, kao medved sokacima, ulicama, poljanama, Srbije…razumećete me, verujem! Kod Berđajeva on je „čuvarkuća“, ruskog prebogatog nasleđa ne samo u literaturi.., u svemu!
                        Pošast „ljutog“ komunizma, raskid je sa svim formama – kulture života – počev od izjave ruske komsomolke – na nekoj od komsomol.sednica – da je ona spremna da: „…zadovolji, sve drugove kojima treba zdravo, seksualno okrepljenje..“.I – dobije aplauz.
                        Moje lično tumaranje, početkom domaćeg rata, završilo se formom saznanja brošure Nikolaja Velimirovića „Rat i Biblija“ (osmišljene u USA, početkom 20-og veka)
                        Kao što i navodi Berđajev, hrišćanstvo i nije moglo da bude revolucionarni, već drugačiji put. Sazrevanja i osvešćenja, reći ću;
                        I zato je rešenje u harmoniji mudrog, tradicio-konzerv. duha ili forme jin-a i moguće, ali sve-razumevajuće, pokretačke, savremene „mašine života“…
                        Ovo je moj veoma, veoma, kratak osvrt, trenutni…pozdrav! 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s