Ознаке


NIJE ZA JAVNOST?U kratkom razgovoru predsednik komisije Tiodor Rosić, koga smo zatekli na putu, rekao nam je da je uz spisak onih kojima su dodeljena sredstva dat i zapisnik sa detaljnim obrazloženjem kako je i po kojim kriterijumima odlučivano. Iz Ministarstva kulture dobili smo obaveštenje da je taj zapisnik interni dokument i da se ne može dostaviti javnosti.

____________

PO mišljenju Ministarstva kulture i informisanja, manifestacije Srpskog književnog društva – Međunarodna književna kolonija, razmena sa Hrvatskim društvom pisaca, kao i književna nagrada „Biljana Jovanović“ – nisu dostojne da budu podržane ni jednim jedinim dinarom! Srpskom književnom društvu su odbijeni svi projetki iz oblasti književnih manifestacija i nagrada, dok je Udruženje književnika Srbije po istom osnovu dobilo dva miliona dinara, iako oba udruženja imaju jednak status reprezentativnih udruženja u kulturi. Kakva je tu logika na delu? Ovo se ističe u saopštenju Upravnog odbora SKD povodom rezultata konkursa Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u 2013.

Uz podsećanje da je Ministarstvo do sada učestvovalo u finansiranju svih pomenutih aktivnosti u pismu se navodi: „Pokušaj da se, skraćivanjem sredstava, onemogući razmena SKD i Hrvatskog društva pisaca nije samo odraz neznanja i autističkog mentaliteta onih koji su takvu odluku doneli, već i direktan napad na državnu politiku kulturne i svake druge saradnje u regionu“.

UO ukazuje i da su „Književnom magazinu“, koji objavljuje SKD drastično umanjena sredstva, čak 4,3 puta manje u odnosu na prethodnu godinu, a oštećeni su i drugi časopisi. „Posebno je skandalozno da je član komisije Srba Ignjatović dodelio sam sebi sredstva za časopis koji uređuje – Savremenik plus“.

– Pogledali se pregled odobrenih projekata i visina odobrenih sredstava, očigledno je da su odluke, ne samo kada je reč o SKD-u, donešene po ideološko-partijskim i čaršijsko-burazerskim kriterijumima. Estetska merila i relevantnost projekta tu ništa nisu značili. Odluke objavljene su na sajtu Ministarstva kulture 5. juna 2013. posle više od šest meseci od zaključenja konkursa. Šta se čekalo i šta se, iza kulisa, radilo sve vreme – ističe se u saopštenju.

UO SKD takođe primećuje da se odluke nadležnog ministra, inače nedatirane, pozivaju na odluke komisije od 8. aprila. Šta se događalo, i šta se radilo od 8. aprila do 5. juna? Da li su prepravljane originalne odluke komisije? Ako jesu, u čiju korist, a na čiju štetu? Ako nisu, zašto se ministrova odluka čekala čitava dva meseca, pitaju u SKD i zaključuju:

– SKD za ovaj nečuveni napad na savremenu srpsku kulturu u celini smatra odgovornim ministra kulture Bratislava Petkovića, odmah zatim članove komisije Tiodora Rosića (predsednik), Srbu Ignjatovića i Zorana Nenezića. Takođe zahtevamo da nam se dostavi originalna odluka komisije i zapisnici sa njenih sastanaka, kao i „kriterijumi“ po kojima je odlučivano.

 Podržani „Savremenik plus“, „Književni magazin“ bez podrške

Podržani „Savremenik plus“, „Književni magazin“ bez podrške

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:438298-SKD-Za-pisce-nisu-ostale-ni-mrvice